BTAA - bim
Vogelkers 31
3171 PP Poortugaal
telefoon 010 501 24 87
fax 010 50148 06
martijn@btaa.nl

BIM

Een Building information Model of in het nederlands Bouw Informatie Model ofwel BIM.
Het centrale idee achter BIM is een digitaal driedimensionaal gebouwmodel waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd en waarmee alle betrokken partijen in dat proces wordt gewerkt. Meestal vormt een 3D-model een onderdeel van het totale model. Ook kan andere informatie over het bouwwerk in het model geïntegreerd worden , zoals functies van ruimtes en onderdelen, planning van werkzaamheden, enz. Steeds meer bouwbedrijven, ontwerpbureaus en andere partijen maken gebruik van BIM.

Een informatiemodel van een bouwwerk omvat allereerst de samenstelling van het bouwwerk en de eigenschappen van de onderdelen, zoals afmetingen, materialen e.d.. Het 3d-model volgt daar de vormen en posities aan toe. Het informatiemodel bevat gegevens die aangeven wat een object is, zodat computerprogramma's objecten op elkaar kunnen laten reageren. Dit kan er voor zorgen dat bij wijzigingen alle objecten waarop een wijziging invloed heeft reageren en dit wordt dan in de databank bijgehouden. Ook worden er fouten opgespoord in locatie en/of afmetingen van bouwonderdelen. Een ander groot voordeel is dat het risico op verschillen tussen constructie, bouwkundig en installatie afneemt doordat alle onderdelen in 1 model worden geïntegreerd.

Door de structuur van de software kan bij een BIM ook calculatie- en rekensoftware worden gekoppeld aan het model. Ook is het mogelijk om een factor tijd en kosten mee te nemen.
Hierdoor wordt het mogelijk om de opbouw en de kosten van een gebouw of constructie te visualiseren en te analyseren.